Mooiere reisfoto's - leren composeren


Fillipijnse rijstvelden

Regelmatig zien we op facebook en het internet van die 'om-te-kwijlen-zo-mooi' reisfoto's voorbijkomen. Je weet wel, van die foto's waarbij als je deze ziet een 'Wauw daar wil ik ook heen' door je heen gaat.


Ik heb goed nieuws, iedereen kan dat soort foto's maken - ja echt! Zelfs voor degenen die tot nu toe alleen maar vakantieselfies hebben gemaakt is er hoop. Het vergt alleen wat basiskennis, oefening en een beetje geluk. Als fotograaf die 24/7 bezig is met beelden wil ik graag wat tips delen. In de komende blogs ga ik de verschillende facetten van fotograferen bespreken. De bedoeling is dat ook jij straks mooiere vakantiefoto's maakt.


Het composeren van jouw foto's


Laten we beginnen met de foto compositie. Met een beetje oefening heb je dit zo onder de knie. We laten de termen achterwege want die worden alleen maar gebruikt door dikke mannen in een safaripak. Daarnaast wil ik ook niet teveel in fotografie cliché's vervallen. De 'rule of thirds' kennen we nu wel.......boring!


Leren composeren is key, géén goede foto als je dit niet beheerst. In deze blog behandelen we dit belangrijke onderwerp.


1. Balans is alles

- Krottenwijk @ Manila -


Probeer door middel van denkbeeldige lijnen je foto te verdelen. Je kan dan op die lijnen je onderwerp(en) tegen over elkaar plaatsen. Je creëert hierdoor balans in je foto's en daarmee ook rust. Voor iedere Yin een Yang dus.


Door de foto zo te framen dat beide jongens aan het uiteinde staan benadruk je de afstand. De kijker zal zich afvragen waar ze het over hebben.

__________________________________


- Jongeman die lege PET flessen opvist @ Manila -Een veelgehoorde tip is dat je nooit een onderwerp in het midden moet plaatsen. Een foto wordt daardoor statisch en saai. Heb je echter maar één onderwerp en geen details die afleiden; dan kan het juist een foto krachtiger maken.


- Fjord @ Noorwegen -


Bij foto's waarop je een persoon hebt staan dien je in het verlengde van hun blik (richting van kijken) de foto te verlengen.

Marc die geniet van het uitzicht


Als kijker wil je namelijk weten waar jouw onderwerp naar kijkt. De aandacht gaat eerst naar Marc of het meisje. Automatisch volg je dan de richting waar zij naar kijken. Creëer daar ruimte voor.


Wanneer je dat niet doet lijkt het net of je iemand zijn blik wilt afsnijden waardoor de foto onrustig wordt. Je wilt juist nieuwsgierigheid opwekken, niet afkappen.


Meisje schrikt ergens van, maar waarvan? ----------------------------->


Mer de Glace gletsjer @Frankrijk (onder)

Overlappingen creëren een 3D effect en zorgen ervoor dat de achtergrond nog verder weg lijkt.


Door objecten die In deze foto staan aan weerszijden van het midden een boompje en een gletsjer om de foto dynamischer te maken.


- Banaue rijstvelden @ Filipijnen (onder) - Vallei van Chamonix @ Frankrijk (links)

Water reflecties zijn altijd mooi. De nul-lijn


bepaal je door een (denkbeeldige) horizontale lijn te trekken daar waar het landschap eindigt en de reflectie begint. De meeste camera's en smartphone's hebben een 'grid' functie die je viewfinder in vlakken verdeelt. Maak daar gebruik van!Dat was het voor deze keer. Volgende blog gaan we verder met 'leren composeren: minder is meer'. Heb je suggesties of vragen? Stuur me dan een privé berichtje.

@ 2020 Louter Liefde | Beeldflow | Rotterdam